Siber Şantaj

Siber şantaj son zamanlarda sıkça aranan suç türlerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. Gün geçtikçe gelişen ve yayılan bilişim sistemleri doğru orantıda bu sistemler kullanılarak veya bu sistemler üzerinde gerçekleştirilen suç türlerinin sayısını da arttırmaktadır. Mağdur sayısının son derece fazla olduğu bu suç türlerinde toplumun dikkatini çekmek, toplumsal bir bilinç oluşturmak ve bu suçun mağdurlarına rehber olmak için oluşturulan içeriklerin sayısı da artış gösteriyor.

Teknolojinin ilerlemesi, veri biliminin olağanüstü bir gelişim göstermesi dünya üzerinde bireyler arasındaki sosyal ilişkileri de etkilemiştir. Değişen ve gelişen bu teknolojik düzende, mevcut iletişim kanalları da revizyona gitmiş bunun sonucunda bilişim araçları üzerindeki sosyal medya uygulamaları ve türevi uygulamalar gün yüzüne çıkmıştır. Bu sosyal medya uygulamalarının oldukça yaygın şekilde kullanılması beraberinde bazı dezavantajlar da getirmiştir. Bilişim sistemleri üzerinden işlenen siber şantaj bunlara verilecek en önemli örneklerden biridir.

Siber suç tanımı, siber suçların hangi kapsamda değerlendirildiği, bir alt başlık olarak siber şantaj suçları, bu suçlardan korunma ve kurtulma yolları ve konu hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgilere “Siber Şantaj” başlıklı makalemizi okuyarak ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi edinmek için bizimle kal ve okumaya devam et!

Siber Suçlar Nelerdir?

Siber suçlar, bilişim sistemlerine yönelik olan ve bu sistemler üzerinde veya bilişim araçları kullanılarak işlenen suçlara verilen genel isimdir. Bilişim araçları telefon, tablet, bilgisayar gibi aygıtlar olarak sıralanabilmekteyse de yalnızca bu dar kapsamda değerlendirilmesi yanlış olacaktır. Bu noktada, mevzubahis suç türlerinin bir bilişim sistemi kullanılmadan işlenmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, bilişim sistemleri kullanarak işlenen her türlü suç da siber suç sayılmamaktadır.

Türk Ceza Kanunu m.243-245 hükümlerinde bilişim suçları genel olarak düzenlenmiştir. Buna göre bilişim suçları, bilişim sistemine girme suçu; bilişim sistemini engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme veya değiştirme suçu; banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu; yasak cihaz veya program kullanma suçu olarak sıralanmıştır.

Siber Şantaj Suçları Kapsamına Neler Girer?

Teknolojinin ilerlemesiyle beraber sosyal ağların gelişiminin de aynı ivme ile geliştiğini görüyoruz. Bu durum suç tiplerinin de günümüz şartlarına uyarlanması ihtiyacını doğuruyor. Klasik şantaj suçunun sosyal medya uygulamaları üzerinden işlenerek siber şantaj suçlarının ortaya çıkması da buna örnek olarak verilebilecek durumlar arasında.

Sosyal medya uygulamaları üzerinde kişilerin sahip olduğu hesaplar aracılığıyla ya da bilişim aygıtları, internet ağı üzerinde bulunan diğer bilişim sistemlerindeki hesaplar aracılığıyla şantaj suçunun işlendiğini biliyoruz. Şantaj suçu mağdurlarının özel görüntülerinin alınıp bu görüntüler ile kişilere şantaj yapılması halinde siber şantajdan bahsediyoruz.

Bu kapsamda, Facebook şantaj, Skype şantaj, Messenger şantaj, Instagram şantaj gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden işlenen, şantaj suçunun tüm bu farklı görünüm şekilleri siber şantaj suçları kapsamında değerlendirilecektir.

Siber Şantaja Karşı Neler Yapabilirsiniz?

Siber şantaj olarak adlandırdığımız, bilişim sistemleri üzerinde veya bu sistemler kullanılarak yapılan şantajın konu olduğu suç türlerinde yapılması gerekenler Skype şantaj, Facebook şantaj, Instagram şantaj, Messenger şantaj suçlarında olduğuyla aynı temele dayanıyor. Burada yapılması gerekenleri ikiye ayırarak suçtan öncesi ve suçtan sonrası başlıkları altına değerlendirme yapılabilir.

Siber suçlarla karşı karşıya kalmadan önce yapılabilecekleri, siber şantaj önleme olarak adlandırabiliriz. Bu kapsamda, bilişim aygıtları üzerinde sahip olduğumuz tüm hesap ve sistemlerde gizliliği olabildiğince sağlamak büyük önem arz etmektedir. Hesaplarınızda çift adımlı kimlik doğrulama yöntemini kullanmak, güçlü parolalar kullanarak belirli aralıklarda bunların değişimini yapmak gibi yöntemler de siber şantaja karşı alınabilecek tedbirler arasında değerlendirilebilmektedir.

Bunun yanında, bu suç türü ile karşı karşıya kalınması halinde muhakkak profesyonel bir destek alınması önerilmektedir. Yapılan şantajdan emniyet güçlerinin en kısa sürede haberdar edilmesi, şantaja taviz vermeyerek soğukkanlı bir tutum sergilemek, yasal sürecin yürütülmesi adına alanında uzman bir bilişim avukatından destek almak atılması gereken en önemli adımlardır.

Topo Hukuk Bürosu olarak siber şantaj ile karşı karşıya kalan müvekkillerimizin mağduriyetlerini gidermek amacıyla teknoloji ve hukuk departmanlarında iş yürüten ekip arkadaşlarımızla nitelikli uzman desteği sağlamaktayız. Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için, siber şantaj konusunda ekibimizden yasal ve teknolojik destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Siber suç cezası nedir?

Siber suçlar Türk Ceza Kanunu’nun bilişim alanında suçlar bölümündeki farklı maddelerde yer almaktadır. Bu suç türleri, suç türlerinin nitelikli halleri için farklı ceza oranları belirlenmiştir ve farklı düzenlemeler yapılmıştır. Karşılaşılan şantaj türünün çeşidine göre hangi madde kapsamına girdiği değerlendirilip ona göre ilgili maddede belirlenen ceza türüne bakılabilecektir.

2. Adli makamlara başvurmadan siber şantajdan kurtulabilir miyim?

Siber şantaj hak kayıplarının son derece fazla olduğu suç türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suç mağdurlarının yaşanan süreci en az zararla atlatmaları, faillerin cezalandırılması, yasal hakların korunması adına adli makamlara başvurmak ve bilişim hukuku alanında uzman bir avukattan profesyonel destek alarak süreci takip etmek en doğru yol olacaktır.

3. Sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan tehdit siber şantaj kapsamına girer mi?

Şantaj suçu tehdit suçunun özel bir görünüş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı yönlerden benzerlik gösteren bu suç türlerinin ayırt edici yönlerine ilişkin detaylı bilgi almak için “Şantaj Suçu TCK” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz. Mevcut farklılıklar göz önüne alındığında sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan, yalnızca tehdit içeren mesajların siber şantaj suçundan ziyade tehdit suçuna ilişkin olduğu söylenebilecektir.