Skype Şantaj

Skype şantaj, sosyal medya platformlarının artmasıyla bireyler arasındaki iletişim ve ilişkiler de farklı bir boyuta taşınmasıyla karşımıza çıkan durumlardan biridir. İnsanların bir nevi yeni bir karakter yarattıkları ve gerçeklikten uzak olan bu platformlar mevcut suç tiplerine de yeni bir görünüm şekli kazandırmıştır.

Skype şantaj olarak toplum arasında sıkça araştırılan, şantaj suçunun Skype uygulaması üzerinden alınan işitsel veya görsel verilerle işlenmesi oldukça sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesi. Mağduru bu denli fazla olan ve ulusal-uluslararası makamlarca çözüme kavuşturulamayan bu problemle karşı karşıya kalanların neler yapabileceğine bir göz atalım.

Bu makalede, Skype şantaj hakkında bilmeniz gereken tüm detaylardan bahsediyor olacağız. Bu suç türü ile karşı karşıyaysanız ya da konu hakkında bilgi almak istiyorsanız bizimle kalın ve makalemizi okumaya devam edin!

Skype Şantaj Suçu Nasıl Ortaya Çıkar?

Şantaj suçu Türk Ceza Kanunu Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde yer alan suç tiplerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknolojinin ilerlemesiyle ortaya çıkan sosyal medya uygulamalarıyla kişiler arasındaki iletişimin şekli değişmiştir. Bu değişimle, kişisel verilerin paylaşılması ve yayılması oldukça kolay hale gelmiştir.

Skype şantaj olarak adlandırdığımız bu suç tipinde, suçun failleri şantaj konusu görsel ve işitsel verileri elde edebilmek için öncesinde farklı sosyal medya hesaplarında sahte kadın veya erkek hesapları oluşturup suçun mağdurlarıyla iletişime geçmektedirler. Kişisel bilgilerin paylaşıldığı bu hesaplardan mağdurların aileleri ve tanıdıkları hakkında bilgi toplanmaktadır. Özellikle aynı soy adını taşıyan kişilerin isimleri suçun failleri tarafından alınmaktadır.

Sosyal medya uygulamaları üzerinden sohbet etme yoluyla mağdur ile iletişimi güçlendiren suçun failleri, mağdurun içinde bulunduğu duygusal boşluktan faydalanarak mağduru Skype üzerinden görüntülü konuşma yapmaya teşvik etmektedirler.

Skype şantaj suçunda karşılaştığımız fail tipleri genellikle çok iyi düzeyde Türkçe konulabilen yabancı uyruklu kişilerdir. Bu şantaj suçunun genellikle yurt dışından yapıldığı biliniyor. Yurt dışından yapılan şantajlar bazı noktalarda farklılık göstermektedir. Bu konuda detaylı bilgi almak için “Fas Şantaj- Morocco Şantaj” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Skype şantaj failleri Skype üzerinden mağdur ile yaptıkları görüntülü konuşmalarda mağdurun özel görüntülerini kayıt altına alıp sonrasında bu görüntüler ile mağduru tehdit edip belirledikleri hesaba bir miktar paranın yatırılması gerektiğini söylerler. Belirtilen miktardan paranın gönderilmemesi halinde, diğer sosyal medya uygulamalarından isimlerini aldıkları mağdurun tanıdığı kişilere bu videoların gönderileceğini söylerler. Bunun yanında, Skype şantaj suçu mağdurları elde edilen özel videoların çeşitli porno sitelerine yükleneceğine ilişkin tehditler de karşılaşmaktadırlar.

Belirtilen paranın gönderilmesinden sonra, aynı işitsel ve görsel özel görüntüler açısından şantaj devam eder. Skype şantaj suçu failleri, mağdurlardan çeşitli sebeplerle birçok defa yüklü miktarlarda para istemektedirler. Büyük oranda yurt dışından yapılan ve kimliklerini iyi saklayan bu kişiler tarafından yapılan bu siber zorbalıktan korunmak için dikkat etmek gereken bazı noktalar vardır.

Skype Şantajdan Nasıl Kurtulurum?

Skype şantajdan korunmak ya da etkilerini en aza indirmek için atılabilir adımlar mevcuttur. Şantaj gerçekleşmeden önce bu suç tipinden korunmak amacıyla alabileceğiniz çeşitli tedbirlere ilişkin detaylı bilgi almak için “Skype Şantajdan Nasıl Kurtulurum” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Skype şantaj suçuyla karşılaştıktan sonra en az zararla bu süreci atlatabilmek için yapmanız gereken ilk şey, olaya karşı sakin kalmak ve şantaj suçu faillerine bu konuda asla taviz vermemektir. Sıkça karşılaşılan Skype şantaj suçunda suçun işleyen kişi, mağdurların kriz anında süreci mantıklı şekilde yönetememesi için düşünme payı bırakmadan para istemeye başlamaktadır. Para isteme süreci tek adımda gerçekleşmeyip mağdurlardan defalarca kez aynı kayıtlar için çeşitli miktarlarda paralar istenmektedir ve talepler gittikçe artmaktadır. Bunların yanında hem teknik destek almak hem de hukuki süreçlerin yönetilmesi açısından en kısa sürede bir bilişim hukuku avukatına başvurulması önem arz etmektedir.

Topo Hukuk Bürosu Skype Şantaj Yardım Hizmeti

Topo Hukuk Bürosu olarak, Skype şantaj suçu ile karşı karşıya kalan müvekkillerimize bu süreci en az zararla atlatabilmeleri için ve ilerleyen süreçte tekrardan aynı tehlike ile karşı karşıya kalmamaları için hem nitelikli hukuki destek hem de teknik destek sağlayan sayılı hukuk bürolarından biriyiz.  Verdiğimiz hizmetler ile öncelikli olarak şantaj mağduru müvekkillerimizi şantajın olumsuz etkilerinden kurtarmayı amaçlıyoruz. Şantaj suçu ile karşı karşıya kalan kişilerin kişisel itibarlarının korunması müvekkillerimizin karşılaştığı şantaj suçunun işlenme çeşidine ve bazı diğer kriterlere göre her müvekkilimiz için farklı programlar hazırlayıp, özel, ayrı bir yol izlemekteyiz.

Tüm bunların yanında, şantaj suçu failinin tespiti ve yetkili organlarca cezalandırılması anlamında izlenmesi gereken yasal prosedür uzman avukat ekibimiz tarafından yürütülmektedir. Ekibimiz, bu alanda tecrübeli ve detaylı uzman bilgisine sahip ceza hukuku avukatlarından oluşmaktadır.

Topo Hukuk Bürosu olarak Skype şantaj suçu ile karşı karşıya kalan müvekkillerimizin itibarlarını korumak amacıyla verdiğimiz nitelikli hizmet ile müvekkillerimize yapay zeka korumasını da sağlıyoruz. Bu itibarla Skype şantaj faillerinin kendi adlarına paylaşılabilecek olan olumsuz içeriklerin tespiti ve kaldırılması yönünde teknolojik danışmanlık vermekteyiz.

Topo Hukuk Bürosu’nun uzman ekibinden danışmanlık ve destek almak için ya da konu hakkında detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Şantaj ile tehdit aynı mı?

Şantaj suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesinde yer alan, tehdit suçunun özel bir görünüş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Tehdit suçu ile benzer yönleri bulunmakla beraber birbirlerinden ayırt edilmelerini sağlayan farklı yönler de bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için şantaj alanın uzman ekibimiz tarafından yazılan “Şantaj Suçu TCK” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

2. Şantaj şikayete bağlı bir suç mu?

Şantaj suçu kanunda şikayete bağlı suçlardan biri olarak sayılmamıştır. Dolayısıyla şantaj suçu için öngörülen bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Yetkili mercilerin herhangi bir şekilde bu suçun işlendiğinden haberdar edilmesi halinde yasal prosedür işlemeye başlayacaktır.

3. Skype şantaj için verilen adli para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükmünde Skype şantaj suçu için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası belirlenmiştir. Burada mahkeme tarafından öncelikle verilecek adli para cezasının miktarına karar verdikten sonra sanığın ekonomik, sosyal yaşantısını göz önünde bulundurmak suretiyle bir miktar paranın ödenmesine hükmedilir.