Webcam Şantaj

Webcam şantaj, iletişim yollarının ve teknolojinin gelişimiyle klasik şantaj suçunun evrildiği günümüz görünüş şekillerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya uygulamaları üzerinden yapılan görüşmelerde, kişilerin özel görüntülerinin alınıp sonrasında bu görüntülerin kullanılması suretiyle kişilerden çeşitli şeylerin istendiği şantaj suçlarından bir tanesi de webcam şantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Webcam şantaj suçuna baktığımızda bu suçun taraflar arasında görüntülü konuşmayı mümkün kılan Facebook, Messenger, Skype, Instagram, Whatsapp gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden işlendiğini görüyoruz. Suçun işleniş şekli ise Facebook Şantaj, Skype şantaj, Instagram şantaj gibi görüntülü konuşmanın mümkün olduğu sosyal medya uygulamaları üzerinden işlenen şantaj suçunun çeşitli görünüş biçimlerinde karşılaştığımız yöntemle aynı nitelikte.

Webcam Şantaj” başlıklı makalemizde, webcam şantaj, bu şantaj türünün işleniş şekli, Topo Hukuk Bürosu’nun webcam şantaj konusunda vermiş olduğu nitelikli hizmet ve konu hakkında bilinmesi gereken diğer tüm ayrıntılardan bahsediyor olacağız.

Webcam Şantaj Suçunun İşleniş Şekli

Webcam şantaj suçunda genellikle çeşitli sosyal medya uygulamaları üzerinden mağdurlarla iletişime geçen suçun faillerinin mağdurların güvenini kazandıktan sonra farklı bir iletişim kanalından sohbeti ilerlettiğini görüyoruz. Kullanılan uygulamanın niteliğine göre çeşitli şekillerde başlatılan sohbetin farklı bir uygulama üzerinden devam ettiğini görüyoruz.

Görüntülü sohbetin mümkün olduğu bu uygulama türlerinde suçun failleri mağdurların içinde bulundukları duygusal boşluktan yararlanıp kişilerin güven duymalarını ve bunun sonucunda cinsel içerikli özel görüntülerini paylaşmalarını sağlıyorlar. Bu görüntüler paylaşıldıktan hemen sonra ise tehdit içerikli mesajlarla beraber çeşitli talepler yönlendiriliyor.

Webcam şantaj suçunda şantajcılar tarafından özel görüntülerinin paylaşılması ikazıyla mağdurlara yöneltilen taleplerin kabul edildiğini, şantaja taviz verildiğini görüyoruz. Profesyonel olarak şantaj yapan bu çete üyelerinin, herhangi bir boşlukta kişilerin rasyonel şekilde düşünmelerine fırsat vermeyecek şekilde mağdurlar üzerinde etki kurduklarını görüyoruz.

Topo Hukuk Bürosu’nun Webcam Şantaj Hizmetleri

Halk arasında webcam şantaj olarak da bilinen bu şantaj suçunda mağdurların hem psikolojik hem de sosyal şiddete maruz kaldığını görüyoruz. Kişilerin içinde bulundukları duygusal boşluktan nemalanarak mağdurların güven duygusunu zedeleyen şantajcılar aynı zamanda mağdurlara ait özel görüntüleri çeşitli sitelerde ve mağdurların tanıdıklarıyla paylaşma konusunda tehditte bulunmaktalar. Böyle bir çelişki içinde kalan mağdurlar itibarlarını korumak adına yanlış kararlar alıp şantajcıların tehditlerine cevap vermekteler.

Bu noktadan sonra, yapılan tehditler ve isteklerin artarak ilerlediğini, şantajın uzun süre devam ettiğini görüyoruz. Facebook şantaj çetesi, Bulgaristan şantaj çetesi gibi şantaj çetelerinin tehditkâr eylemlerinden uzak durmak ya da zararlarından korunmak için süreç boyunca profesyonel bir destek almak oldukça mühim.

Topo Hukuk Bürosu olarak kurulduğumuz 2015 yılından bu yana, oldukça niş bir alanı oluşturan şantaj suçlarında müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Nitelikli, dinamik uzman ekibimizle çeşitli şantaj suçlarıyla karşı karşıya kalan mağdurların hem yasal süreçte haklarını korumaları için destek sağlamaktayız hem de kaybedilen ya da sarsılan itibarın kazanılması için teknolojik destek sağlamaktayız.

Topo Hukuk Bürosu’nun alanında uzman hukuk ve teknoloji departmanı ekibinden destek almak, konu hakkında detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Webcam şantaj için verilen adli para cezası ne kadar?

Türk Ceza Kanunu‘nun ilgili hükmünde webcam şantaj suçu için bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası belirlenmiştir. Bu noktada, hakim öncelikle verilecek adli para cezasının miktarına karar verdikten sonra sanığın ekonomik, sosyal yaşantısını göz önünde bulundurmak suretiyle makul bir miktarda paranın ödenmesine hükmeder.

2. Adli makamlara başvurmadan webcam şantajdan nasıl kurtulurum?

Adli makamlara başvurmaksızın webcam şantajdan nasıl kurtulurum sorusu sıkça gündeme karşılaştığımız soruların başında geliyor. Tüm yasal hakların korunması, şantajı yapan kişilerin cezalandırılması için adli makamlara başvurmak ve yasal prosedürü takip etmek oldukça önemlidir. Bu konuda herhangi bir taviz verilmemesi şantaj mağdurlarının yararına olacaktır.

3. Webcam görüntülerinin kayıt altına alınması suç teşkil eder mi?

Taraflar arasında  yapılan webcam görüşmeleri özel hayata ilişkindir ve özel hayata ilişkin veriler içerir. Bu görüşmelerin taraflarca kayıt altına alınması başlı başına bir suç ortaya çıkarmasa da çeşitli suç unsurlarının da yer alması halinde özel hayatın gizliliğinin ihlali suçuyla karşı karşıya kalınması söz konusu olabilecektir. Bu noktada tarafların rızası ve izni olmadan webcam görüntülerinin kaydedilip kullanılmaması tavsiye edilmektedir.