Şantaja Uğruyorum Ne Yapmalıyım?

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusunun son zamanların en sık aranan sorularından biri olması şantaj mağdurlarının sayısının ne denli fazla olduğunu açık şekilde ortaya koyuyor. Kişilerin özel ve müstehcen görüntülerinin paylaşılacağı ihtarıyla çeşitli taleplerde bulunulması mağdurlarda bir itibarın kaybı korkusu yaratıyor.

Günümüz bilişim dünyasının en yaygın problemlerinden biri olan şantaja karşı alabileceğiniz tedbirlere, bu şantaj türü ile karşı karşıya kalmanız halinde yasal yollara başvurulacak yetkili ve görevli mahkemenin hangisi olduğuna, Topo Hukuk Bürosu olarak şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusu ile bize ulaşan müvekkillerimize verdiğimiz hizmetlere gelin bir bakalım.

Şantaja Uğrayanlar İçin Çözüm Yolları

Şantaj suçuyla karşı karşıya kalan, şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusuna cevap arayan şantaj mağdurlarının, karşı tarafça yapılan şantaja taviz vermeden en kısa süre içerisinde alanında uzman bir bilişim avukatından hukuki destek almalıdır. Bu süreçte, delil olarak kullanılabilecek tüm mesaj, görüntü ve belgelerin, eğer herhangi bir ödeme yapıldıysa ödemeye ilişkin makbuz ve dekontların toplanması yarar sağlayacaktır. Toplanan bu belgelerle en kısa süre içerisinde savcılığa suç duyurusunda bulunmak gerekmektedir.

Yargılamanın başlaması, yasal hakların ve itibarın korunması, failin yakalanması için uygulanabilecek en etkili yöntem adli makamlara başvurmaktır. Şantaj suçunun şikâyete bağlı suçlardan olmamasına rağmen, yargılamanın başlayabilmesi için mağdur ya da üçüncü kişi tarafından adli makamlara bildirimde bulunulması gerekmektedir. Burada önemli olan hususlardan bir tanesi şikâyet süresidir. Şantaj suçu bakımından kanunda bir şikâyet süresi öngörülmemiştir. Bununla beraber, suçun zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir.

Bunun yanında sosyal medya uygulamaları kullanılarak yapılan şantaj türünde faillerin yurt dışında bulunması çoğu dosyada takipsizlik kararı ile sonuçlanabilmektedir. Böyle durumlarda itibarın korunması için teknolojik destek veren bir ekipten destek almak çözüm yollarından biridir.

Şantaj Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Şantaj suçu bakımından görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleri olarak belirlenmiştir. Yetkili mahkemenin tespiti açısından bir seçim söz konusu olabilmektedir. Bu noktada, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi veya mağdurun yerleşim yeri Asliye Ceza Mahkemesi yetkili olacaktır. Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusuna cevap arayan şantaj mağdurlarının şantaj suçuna ilişkin olarak açacakları dava bu mahkemelerin birinde görülecektir.

Topo Hukuk Bürosunun Şantaj Hizmetleri

Topo Hukuk Bürosu olarak kurulduğumuz 2015 yılından bu yana, eski sevgili şantajı, sosyal medya uygulamaları üzerinden gerçekleşen şantaj ve diğer tüm şantaj suçlarında şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusuyla bize ulaşan müvekkillerimize nitelikli uzman desteği sunmaktayız.

Bu noktada, yukarıda da belirttiğimiz şekilde şantaj mağdurunun haklarını korumak adına nasıl bir yol izlemek isteyeceği önem arz etmektedir. Müvekkillerimiz ile yaptığımız değerlendirme toplantılarında onlar için en uygun olan çözüm yoluna karar verip süreci başlatıyoruz. Bu bağlamda, yapılan tercihe göre gerekirse arabuluculuk hizmeti gerekirse savcılık şikayetlerinin yapılmasıyla tüm süreci mağdur müvekkillerimiz adına yönetiyoruz.

Şantaja uğruyorum ne yapmalıyım diyorsanız, Topo Hukuk Bürosu’nun bilişim hukuku alanında uzman avukat ekibinden tüm şantaj suçlarında danışmanlık almak, şantaja karşı alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Şantaj yapmak suç mudur?

Şantaj yapmak tehdidin bir özel görünüş şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Ceza Kanunu‘nda hürriyete karşı suçlar başlığı altında düzenlenmektedir. Madde metninde yer alan suç unsurlarının somut olayda bulunması halinde suç işlenmiş sayılacaktır.

2. Şantaj nereye şikayet edilir?

Şantaj suçu şikayete tabi suçlar arasında sayılmamakla beraber, yasal hakların korunması ve şantaj suçu faillerinin cezalandırılması amacıyla yasal prosedürün başlatılması için ilgili makamların suçtan haberdar edilmesi gerekmektedir. Bu bildiri bizzat suçun mağduru tarafından yapılabilmektedir. Bununla beraber, üçüncü bir kişi tarafından yapılan bildirim, şikayet ile de savcılık gerekli soruşturma işlemlerini re’sen başlatacaktır.

3. Şantaj suçunda ispat yolları?

Şantaj suçu söz konusu olduğunda, şantaja uğruyorum ne yapmalıyım sorusuna verilen cevaplar kadar yapılan şantajın ispatı açısından dikkat edilmesi gereken hususlar da önem arz etmektedir. Şantaj suçu ile karşı karşıya kalan mağdurların başvurdukları çözüm yollarında başarıya ulaşmaları için şantajcı yani faille aralarında geçen konuşma ve mesajlaşmaların saklanması, herhangi bir ödeme yapıldıysa bu ödemeye ilişkin makbuz ve dekontların bulundurulması suçun ispatı açısından oldukça faydalı olacaktır.